Sous vide koken, wat moet je er over weten?

In dit artikel gaan we je alles vertellen over sous vide koken. Echter is dit niet het enige waar we het over gaan hebben. Zo gaan we het bijvoorbeeld ook hebben over waarom koken zo leuk is en wat voor gerechten je allemaal kunt maken. Eten is natuurlijk fantastisch en naast dat het een primaire basisbehoefte van de mens is, kunnen de meeste mensen hier echt van genieten. Even lekker uit eten of zelf een gerecht maken dat fantastisch in elkaar gezet is, hoe leuk is dat? Echter zijn er ook speciale technieken waardoor je op een andere manier kunt koken en laat sous vide koken nu net zo’n manier zijn. Mocht jij benieuwd zijn naar sous vide koken, lees dan de volgende alinea eens door.

Sous vide koken, een bijzondere techniek

Bij sous vide koken zorg je ervoor dat vacuüm verpakt voedsel op een constante, maar ook op relatief lage temperatuur in een waterbad gegaard wordt en dit voor een langere periode. Wanneer we kijken naar de betekenis van sous vide, dan kunnen we concluderen dat dit een Franstalig begrip is. Het betekent letterlijk onder vacuüm. Wanneer we kijken naar de apparatuur die je nodig hebt om sous vide te koken, dan is dit apparatuur die voornamelijk gemaakt is voor het bereiden van vis, vlees en gevogelte, maar ook voor fruit, groente, desserts, oliën en alcoholische drank.

Al sinds 1970

Wanneer we kijken naar de geschiedenis van sous vide koken, dan kunnen we je vertellen dat deze techniek al sinds 1970 bestaat en afkomstig is uit Frankrijk. Deze manier van koken heeft dus een flinke geschiedenis. In de beginfase werd deze manier van koken alleen maar gebruikt om ervoor te zorgen dat producten langer bewaard konden worden. Echter brachten twee chefs hier in 1974 verandering in. Deze manier van koken werd voor het eerst toegepast toen de chefs ganzenlever op een andere manier wilde bereiden, bij de manier die toen alleen nog maar gebruikt werd, verloor men namelijk maar liefst 50% van het gewicht. Door op de sous vide manier te gaan koken werd hier verandering in gebracht.

Een heerlijk gerecht op tafel zetten

Feit is dat je met sous vide koken een heerlijk gerecht op tafel kunt zetten. Uiteraard zijn er nog veel meer manieren om dit te doen, echter kan het absoluut een goed idee zijn om op een nieuwe manier aan de slag te gaan. Zeker wanneer koken echt een hobby van je is, is het leuk om het een en ander te proberen. Mocht jij het leuk vinden om speciale gerechten op tafel te zetten, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om leuke blogs op het internet te lezen. Ook kan het een idee zijn om op YouTube op zoek te gaan naar leuke filmpjes over koken. Er zijn verschillende topkoks die een eigen YouTube kanaal hebben en hier precies laten zien hoe zij gerechten bereiden en dat is natuurlijk zeer handig. Hier kan jij dan weer van leren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *