afzuigkap horeca

Machines en benodigdheden in de horeca

Er komen steeds meer apparaten, machines en andere benodigdheden om het leven gemakkelijker te maken en werkzaamheden te versnellen. En zo ook de horeca. De horeca is een vakgebied waar alles snel gaat en dingen als hygiëne ook erg belangrijk zijn. Hierdoor is het dus nodig om apparaten en machines te hebben die processen alleen maar efficiënter maken.

Soorten machines

Er zijn vele soorten machines die gebruikt (kunnen) worden in de horeca. In de keuken worden de meeste machines gebruikt, omdat hier het eten wordt bereid. De horeca is erg groot, waardoor de vraag naar bepaalde machines of benodigdheden steeds meer is. Denk aan keukenmachines- en apparaten zoals koelkasten, horeca vriezers, ovens, afzuigkap horeca, friteuses, ijsmachines, grills en mixers.

Ook rvs producten worden veel in de horeca gebruikt. Voornamelijk hotels en restaurants gebruiken serveerwagens, opbergstellingen, aanrechtbladen en spoeltafels van rvs. Een ander belangrijk onderdeel van de horeca is de hygiëne. Het is erg belangrijk en hier wordt dan ook regelmatig op gecontroleerd. Denk aan theedoeken, handdoeken, vaatwaskorven, schoonmaakmiddelen, handdrogers, zeepdispensers, dichte prullenbakken, insectenverdelgers, spoelmachines en wasmachines.

Daarnaast is de veiligheid in de keuken ook heel erg van belang. Er moet gelet worden op de plaats waar apparaten en machines neer worden gezet. De vloer mag niet glad zijn, nooddeuren moeten goed bereikbaar zijn, er dienen maatregelen genomen te worden voor brandgevaar en de medewerkers moeten voldoende ruimte hebben om hun werk veilig uit te kunnen voeren.

De horeca

De horeca bestaat uit de woorden restaurants, hotels en cafés en omvat alle bedrijven die zich actief richten op het aanbieden van eten, drinken en overnachtingen. Dit zijn bijvoorbeeld bedrijven als discotheken, clubs en (eet)cafés waar je kunt lunchen en ontbijten, alsook snackbars, hotels en motels.

Ook catering, kantines van bedrijven en sportclubs en bedrijven die stand- en slaapplekken verhuren, behoren tot de horeca. Al deze bedrijven hebben gemeen met elkaar dat ze in hetzelfde vakgebied werken, maar omdat de horeca zo breed is, zijn er wel degelijk verschillen te onderkennen. Er zijn hierdoor ook veel brancheverenigingen en verschillende regels en wetten voor de horeca.

De mensen die voornamelijk in de horeca actief zijn, zijn gastheren/gastvrouwen, bedieningspersoneel, keukenpersoneel, medewerkers aan de bar en de bedrijfsleiding. Het is een heel flexibel beroep, omdat de werktijden sterk kunnen variëren. De ene periode zal het drukker zijn dan de andere. Dit komt bijvoorbeeld door feestdagen of bepaalde (drukkere) dagen in de week.