Speciaalbier

Ken jij deze soorten speciaalbier al?

Als je een echte bierliefhebber bent, drink je waarschijnlijk ook vaak een glaasje speciaalbier van Mister Hop of een andere leverancier. Denk je alle soorten speciaalbier inmiddels al geproefd te hebben? Wij hebben hier een aantal soorten speciaalbier op een rijtje gezet die je wellicht nog niet kent en zeker eens moet proberen!

Kriekbier

Kriekbier is een variant op het biersoort lambiek. Dit wordt gegist in houten vaten en bij de bereiding van kriekbier worden hier zure kersen of frambozen aan toegevoegd. Het klinkt misschien niet zo lekker: zuur bier. Maar dit bier heeft juist een lekkere friszure smaak en een fruitige geur. Door de frisse smaak is het een ideaal drankje op een warme, zomerse dag!

Proost

Saison bier

In het verleden werd saison bier in de winter gebrouwen door boeren in Wallonië. Het werd enkel tijdens het oogstseizoen gedronken door seizoensarbeiders. Hier stemt dan ook de naam vanaf. Tegenwoordig wordt saison bier echter het gehele jaar door gebrouwen en kun je het ook het gehele jaar door drinken. Het alcoholpercentage is soms wat hoger dan het percentage van normaal bier. De kleur van dit bier is blond tot amberkleurig en het heeft een kruidige, hoppige en toch frisse smaak. Veel brouwerijen voegen extra kruiden toe aan dit bier, zoals gember of koriander.

Stout

Dit bier dat afkomstig is uit Ierland en Londen is bijna zwart van kleur en het heeft dan ook een sterke smaak. Het smaakt gebrand, geroosterd, licht zuur en ook wat fruitig. De geur lijkt op die van gebrande koffiebonen. Niet voor niets is het stout bier dus!