boter maken

Hoe wordt boter gemaakt?

In Nederland en de rest van de wereld kennen we vele soorten boter. Boter kan op verschillende manieren gemaakt worden. Waar komt nou toch dat romige goedje vandaag en hoe wordt het gemaakt? Het begon allemaal duizenden jaren geleden, toen boter ontdekt werd. Kaas wordt nog steeds volgens traditioneel recept gemaakt.

Productie van boter

Voor het maken van boter wordt er gebruik gemaakt van een butter machine. Dit is een hulpmiddel welke heel handig is bij het maken van boter. Vooral omdat het op grote schaal wordt gemaakt in fabrieken is dit bijna noodzakelijk om het met een grote machine te doen. Hoe gek het ook klinkt, maar boter werd eerder gegeten dan er melk werd gedronken. Dit terwijl boter wordt gemaakt van melk. Voor een pakje boter heb je zo’n 5 liter(!) melk nodig. Dat betekent dan ook dat melk het belangrijkste ingrediënt van boter is. Boter is zo romig omdat het vet uit melk wordt gebruikt voor boter. Deze room wordt gepasteuriseerd en daarna gekarnd. Karnen is het nog extra laten scheiden van room en vocht. Het overgebleven vocht wordt gebruikt voor karnemelk. Het room wordt vervolgens gekneed tot een vaste substantie. In principe is het boter klaar. Maar om de echte smaak van boter te krijgen moeten er nog wel melkzuurbacteriën toegevoegd worden. Als dit is gedaan kan er voor gezouten boter zout worden toegevoegd en als dit niet wordt gedaan, krijg je ongezouten boter.

Andere varianten

Er bestaan naast boter ook varianten die hetzelfde effect kunnen hebben als boter en ook op op dezelfde manier gebruikt kunnen worden. Het verschil tussen boter en margarine lijkt klein op het eerste gezicht, maar er is wel een groot verschil tussen de twee smeerbare vetten. Boter is gemaakt van room uit melk en margarine is gemaakt van plantaardige oliën. Het verschil is daarnaast ook dat boter veel verzadigde vetten bevat en margarine juist onverzadigde vetten. Verzadigde vetten zijn vetten die je lichaam al van zichzelf heeft en er dus niet meer van nodig heeft. Onverzadigde vetten zijn dan ook beter voor je. Daarnaast is er ook nog halvarine. Halvarine is eigenlijk margarine, maar het verschil zit hem in het vetgehalte. Halvarine heeft de helft minder vet dan margarine. Vandaar ook de naam. Het bestaat dus net als margarine voornamelijk uit plantaardige oliën en water.