wit brood bakken

Een wit brood bakken

Er zijn verschillende manieren om een wit brood te bakken. De meest eenvoudige is een mix in de supermarkt kopen en dat in een broodbakmachine stoppen. Maar welke processen spelen zich af in de broodbakmachine?

wit brood bakken

Gist is een levend plantje

Een broodbakmachine werkt een heel proces af. Het vullen is eenvoudig, op het doosje met witbroodmix staat welke ingrediënten er nog bij moeten, en dan gaat de machine aan de slag. De meeste machines zijn gelijk een tijdschakelaar, ‘s avonds vul je de machine en dan schakel je het zo in dat er over acht uren een vers gebakken brood is. Als je dus nog slaapt begint de machine te mengen. De extra ingrediënten zoals water en margarine roert de machine door de mix, en dat mengen gaat over in kneden. Hoe kneden werkt is echt vakkennis maar het komt erop neer, het mengsel moet zich tot gluten vormen, het mengsel moet als kauwgom zijn. Daarna komt het rijzen. Wat de meesten niet weten is dat gist een levend plantje is wat suiker eet, en dat om kan zetten in koolzuurgas. Dat zorgt dat het deeg zich uitzet, en dat er allerlei kleine luchtbelletjes in het brood komen.

Nu komt het aan op jouw creativiteit

Een wit brood bakken kan ook zonder broodbakmachine, maar daar kun je jezelf beter niet aan wagen. Maak het jezelf makkelijk, kneed het deeg niet met een keukenmachine of met de hand.

Leuker is om te proberen er iets speciaals van te maken en te variëren. Vervang bijvoorbeeld de helft van het water voor melk. Ook is het mogelijk om extra ingrediënten toe te voegen, en rozijnen is dan de meest bekende. Let dan wel op dat juist krenten of rozijnen het brood minder smakelijk laat ogen. Je laat de krenten wellen, en als het dan door het witte deeg gaat, wordt het deeg grauw van kleur. In de industrie maken ze het deeg geel van kleur zodat het er smakelijk uitziet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *